Recepty
Polévky
Hrášková polévka s uzeným tofu
Ingredience pro 3 osoby:
600 ml zeleninového vývaru
400g mraženého hrášku
40g nízkotučné smetany (10% tuku)
400g nízkotučného uzeného tofu
1 cibule
5g olivového oleje
Sůl, pepř, čerstvá máta
35g celozrnného pečiva
Postup:
V hrnci na oleji orestujeme cibulku a zalijeme zeleninovým vývarem. Provaříme, přidáme hrášek a necháme přejít varem. Ochutíme a přisypeme posekanou mátu. Rozmixujeme ponorným mixérem do krému a ještě do něj vložíme na kostičky nakrájené tofu, prohřejeme. Servírujeme se lžičkou smetany a celozrnným pečivem.
Bramboračka
Ingredience pro 1 osobu:
1 menší cibule
70g brambor
50g květáku
půl celeru
kořenová petržel
1 mrkev
5g oleje
hrstka pohanky
sůl, pepř, bylinky, zelená petrželka
Postup:
Nakrájíme brambory a zeleninu na kostičky. Vložíme do hrnce společně s vodou a vaříme do měkka.
Poté přidáme pohanku, koření, prohřejeme. Až polévka zhoustne, ochutíme kořením a osolíme.
Hlavní jídla
Krůtí kousky s brokolicí, sezamem a bramborami
Ingredience na 1 porci:
120 g krůtích prsou 100 g brambor 50 g brokolice
50 g jogurtu
5 g sezamových semínek 1 lžíce
řepkového oleje
sůl pepř
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Krůtí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na trošce řepkového oleje dozlatova. V napařovací nádobě uvaříme brokolici. Na talíř vyskládáme hotové maso, brokolici a brambory, ozdobíme
sezamovými semínky a jogurtem.
Kuřecí steak na asijský způsob
Ingredience na 1 porci:
120 g kuřecích prsou
100 g vařené rýže
100 g fazolových lusků
2 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče 1 lžíce šťávy z limetky 1 lžička pomerančové
kůry 1 lžička zázvoru 1/2 lžičky chilli 1 lžička olivového
oleje
sůl pepř
čerstvá máta
Postup:
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na trošce
olivového oleje. Podlijeme šťávou z pomeranče a limetky, přidáme
kůru z pomeranče, nastrouhaný zázvor a chilli a dusíme krátce
doměkka. Mezitím uvaříme fazolové lusky v napařovací nádobě.
Na talíř dáme rýží, maso a fazolové lusky, zalijeme omáčkou
a ozdobíme čerstvou mátou.
Cizrna na italský způsob
Ingredience:
Cizrna 150 g
Mrkev 1 ks
Celer - řapíkatý
1 nozka,listy odrezeme
Cibule 1 ks
Rajčata 2 ks
Olivový olej
Pálivá paprika 1 špetka
Petržel 1 lžička
Postup:
Cizrnu necháme namočenou 8 - 12 hodin. Pak vodu slijeme, cizrnu propláchneme a v nové vodě uvaříme doměkka (zhruba 120 minut v tlakovém hrnci 35 minut), nesolíme. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, na čtvrtky nakrájená rajčata, přidáme uvařenou cizrnu a vše vaříme 15-20 minut, dokud nezměkne zelenina. Po uvaření osolíme a můžeme okořenit pálivou paprikou a posypat nakrájenou petrželí. Můžeme podávat samostatně anebo smícháme s těstovinami.
Pomazánky
Pikantní pomazánka
Ingredience pro 4 osoby:
60 g rostlinného tuku Flora orginal
120 g měkkého tvarohu
1 rajče
20 g cibule
1 zelená paprika
hořčice
sůl, zelená petrželka
sladká paprika
Postup:
Rostlinný tuk utřeme s měkkým tvarohem do pěny, přidáme hořčici a sůl. Rajčata i papriku zbavenou zrníček nakrájíme na malé kostičky. Vmícháme do tvarohové pěny a promícháme. Na závěr dochutíme.
Tofu pomazánka
Ingredience:
balíček uzeného tofu (cca 180g)
svazek jarní cibulky
1 větší mrkev
voda
Postup:
Nejprve si dáme vařit vodu (postačí přibližně 200ml). Jarní cibulku nakrájíme na drobná kolečka a poté ji zalijeme horkou vodou. Mezitím si nakrájíme uzené tofu na menší libovolné kousky a vložíme do misky. Mrkev oškrábeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme k tofu a společně rozmixujeme. Spařenou cibulku přes sítko slijeme, prolijeme studenou vodou a poté vmícháme k tofu s mrkví. Necháme pár hodin uležet.Cibulka se spařuje pro lepší stravitelnost. Mnohým lidem totiž syrová cibule způsobuje trávicí obtíže. Nemusíte se bát, i po spaření si uchovává své charakteristické aroma a chuť. Množství cibulky záleží na vás, někdo ji má rád jen trochu, někdo více.
Dezerty
Jablečné mufiny
Ingredience:
200 g celozrnné mouky
2 ks jablka
sůl
70 g cukr krupice
125 g jogurt
80 g rýžové mléko
1 balíček prášek do pečiva
1 ks vejce
Postup:
Předehřejeme si troubu na 160°C. Formičky si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Jablka si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky.
Všechny sypké suroviny smícháme v míse. Vedle promícháme mléko, jogurt, vejce a jablka. Do tekuté směsi pomalu přidáváme sypkou a lehce vymícháme těsto.
Plníme formičky a pečeme 10 až 15 minut.
Lze použít i papírové košíčky, ve kterých můžeme mufiny i servírovat.
Magic koláč
Ingredience:
280 g pevné tofu
0,5 hrnku nízkotučného margarínu
6 lžic jablečného džusu
120 g otrubové vločky
1 lžíce prášková želatina
350 g různé exotické ovoce
200 g nízkotučný bílý jogurt
Postup:
Tofu nakrájíme na kostky. Ovoce důkladně omyjeme, podle potřeby oloupeme, nakrájíme na plátky a v zakryté misce dáme do chladničky. Otrubové vločky dáme do plastového sáčku a rozdrtíme dřevěným válečkem na těsto.
Nízkotučný margarín a 2 lžíce jablečného džusu dáme do rendlíku a zahříváme za občasného zamíchání, dokud se tuk nerozehřeje. Potom do něj vmícháme otrubové vločky. Směs upravíme do dortové formy o průměru 23 cm s odnímatelným dnem a přitlačíme vařečkou.
Tofu a jogurt nahladko rozmixujeme a dáme do misky. Zbývající jabIečný džus nalijeme do misky ze žáruvzdorného materiálu, posypeme želatinou a necháme 5 minut stát. Misku postavíme nad mírně vroucí vodu a džus s želatinou zahříváme nad párou 5 minut, dokud se želatina nerozpustí. Potom ji tenkým praménkem nalijeme za stálého šlehání do směsi jogurtu a tofu. Směs naneseme do formy na otruby. Koláč dáme na hodinu do chladničky.
Koláč vyjmeme z formy a přeneseme na talíř. Navrch upravíme ovoce a můžeme podávat.
Vánoční recepty
Jahelné kuličky
Ingredience:
100 g jáhel
300 ml rýžového mléka
50 g nesířených meruněk
50 g sirupu z agáve
50 g strouhaného kokosu
50 g loupaných mandlí
sezamová semínka
Postup:
Jáhly propereme a spaříme horkou vodou. Vložíme je do hrnce a zalijeme rýžovým mlékem se špetkou soli. Přiklopíme a necháme pod pokličkou asi 30–40 minut, aby se jáhly začaly rozvařovat. Ke konci přidáme nasekané meruňky, aby také mírně změkly. Jáhly necháme vychladnout. Vmícháme k nim sirup z agáve a polovinu kokosu. Tvoříme kuličky, do každé zabalíme loupanou mandličku a obalujeme ve směsi sezamových semínek a zbytku kokosu.
Celozrnné vanilkové rohlíčky
Ingredience:
250 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
50 g hladké kukuřičné mouky
50 g cukru moučky
100 g másla
100 g mletých ořechů
1 vaječný žloutek
citronová kůra
mléko podle potřeby
cukr moučka, vanilkový cukr na posypání
Postup:
Prosetou mouku a cukr smícháme s mletými ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou, změklým tukem, vaječným žloutkem a vytvoříme tuhé těsto, které přes noc necháme odležet v chladu, nejlépe v lednici. Druhý den tvoříme s těsta rohlíčky, klademe je na plech na pečící papír. V předehřáté troubě na 160°C pečeme dozlatova. Vystydlé rohlíčky lehce poprášíme cukrem (moučkovým smíchaným s vanilkovým). Jako většinu vánočního cukroví je dobré před konzumací nechat celozrnné rohlíčky týden až dva odležet.
Kokosovo-ovesné placičky
Ingredience:
100 g ovesných vloček
100 g strouhaného kokosu
na drobné kousky nakrájené jablko
50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
1 vejce
3 bílky (sníh)
1 lžička skořice
2 lžíce řepkového oleje
1 lžička vanilkového cukru
Postup:
Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme ještě tuhý sníh z bílků. Z těsta vytvarujeme placičky, které pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem při 150°C dorůžova. Toto vánoční cukroví je také velmi zdravé a jeho příprava nám zabere jen chviličku.
Javorové zázvorky
Ingredience:
90 g javorového sirupu
60 g másla
125 g pohankové mouky
2 lžičky mletého zázvoru
½ lžičky bio prášku do pečiva
Postup:
V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme javorový sirup, na mírném plameni rozpustíme a dobře promícháme. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Do mísy dáme pohankovou mouku, zázvor a kypřicí prášek. Směs promícháme, přidáme vychladlý tuk s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto. Z těsta vyválíme kuličky přibližně velikosti ořechu a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Opatrně lžící kuličky zploštíme. Plech se zázvorkami vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 °C. Pečeme asi 15 minut.
Špaldovo-kukuřičné sušenky
Ingredience:
300 g špaldové celozrnné hladké mouky
200 g rostlinného tuku v bio kvalitě
100 g sladěnky ječmenné (nebo rýžového sirupu)
Postup:
Suroviny zpracujeme v těsto a vychladíme 1 hodinu v lednici . Těsto rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v troubě při 150 °C asi 15 minut.
Karobové pracny
Ingredience:
350 g celozrnné pšeničné mouky
200 g másla, 150 g třtinového cukru
140 g mletých oříšků
20 g karobu
několik lžic vody
½ lžičky skořice
Postup:
Na válu smícháme mouku, cukr, karob, skořici a oříšky a pak s máslem a několika lžícemi vody vypracujeme těsto. Necháme krátce odležet a plníme pracnové formičky. Na plechu pečeme při teplotě 165 °C.